Oostmahorn

De Skâns

Een klein dorpje met 70 inwoners ingeklemd tussen het Lauwersmeer , Ezumakeeg en drie recreatieparken; (Landal) Esonstad een pseudo-historische vakantiestadje, (Landal) Suyderoogh vakantie park in de bossen en de Skâns het oudste vakantiepark tegen de oude dijk. In deze oude dijk bevind zich nog een ingang van de kruitkelder 1810 het tijdperk van Napoleon.  U bereikt Oostmahorn vanuit bed en breakfast Lytshuis Zilver eenvoudig al wandelend of fietsend, afstand is 6 km. Beide keren gebruikt u het oude wandel- fietspad om over de oude dijk, door het wagengat via de Bantpolder langs terpdorp Anjum in Oostmahorn te komen.

Oostmahorn was vroeger een belangrijke plaats. Het lag direct aan de Lauwerszee die in directe verbinding stond met de Waddenzee. Hierdoor was Oostmahorn heel belangrijk voor de scheepvaart. In de 18 eeuw is voor goederenvervoer een haven aangelegd, tevens een douane kantoor en de veerboot naar Schiermonnikoog. Later vestigde zich er de NZHRM, (sinds 1970 KNRM) die gebruik maakte van de Insulinde, de eerste zelfrichtende reddingsboot ter wereld. Een van de roemruchte schippers van de Insulinde was Mees Toxopeus.

In 1960 is begonnen met het afsluiten van de Lauwerszee. Dit zorgde voor veel werkgelegenheid temeer omdat Oostmahorn hier als werkhaven dienst deed. Toen in 1969 de afsluiting gereed was en de Lauwerszee omgedoopt werd in het Lauwersmeer, is het er een stuk rustiger geworden. De scheepvaart en visserij vertrok naar Lauwersoog, reddingmaatschappij en douane volgden. Wel kwam er steeds meer toeristen. Zij genieten van de watersport mogelijkheden op het Lauwersmeer, waar nu nog een grote jachthaven gevestigd is. Oostmahorn is nu een gezellig dorpje dat door toeristen zomer en winter druk bezocht wordt.